اثر افزایش غلظت دی اکسید کربن بر صفات مورفوفیزیولوژیکی گل جعفری (Tagets spp)،ابری (Ageratum spp) و رعنا زیبا (Gaillardia spp) در شرایط گلخانه

نوع مقاله : علمی - پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

2 گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

غلظت دی اکسید کربن اتمسفر طی چند دهة گذشته افزایش یافته است. بنابراین انتظار میرود که این افزایش روی تولید گیاهان تأثیر بگذارد. به منظور ارزیابی اثرات افزایش غلظت دی اکسید کربن بر صفات مورفوفیزیولوژیکی گل جعفری، ابری و رعنا زیبا، یک آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با 3 تکرار و 12 تیمار در گلخانة تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1388 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل گونه‌های گیاهی (گل جعفری، ابری و رعنا زیبا) و غلظتهای 350، 700، 1050 و 1400 پی پی ام دی اکسید کربن بود. گیاهان به مدت 30 روز تحت تأثیر افزایش غلظت دی اکسید کربن قرار گرفتند. در طول دورة آزمایش در کلیة تیمارها متوسط درجه حرارت روزانه و شبانه به ترتیب 25 و 18 درجه سانتیگراد در نظر گرفته شد. در پایان 30 روز تعداد برگ تک بوته، شاخص روزنه، قطر روزنه ها، سطح برگ تک بوته، عدد اسپد و وزن خشک تک بوته اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت دی اکسید کربن از 350 به 1400 پی پی ام، تعداد برگ تک بوته، شاخص روزنه، سطح برگ تک بوته، عدد اسپد و وزن خشک تک بوته به ترتیب 6/41، 35/3، 1/61، 1/17 و 9/73 درصد افزایش یافت، درصورتی که افزایش غلظت دی اکسید کربن منجر به کاهش 62 درصدی قطر روزنه شد. در بین صفات مورد ارزیابی، تجمع مادة خشک و سطح برگ تک بوته بیشترین واکنش را نسبت به افزایش غلظت دی اکسیدکربن از خود نشان دادند. از آنجا که یک رابطة مثبت بین افزایش سطح برگ و تجمع مادة خشک در اکثر گیاهان وجود دارد. پس افزایش غلظت دی اکسید کربن از طریق افزایش صفات نام برده میتواند در افزایش تولید و سوددهی کشت و کار گل جعفری، ابری و رعنا زیبا بسیار موثر باشد.

کلیدواژه‌ها


عنوان مقاله [English]

Effect of CO2 enrichment on morphophysiologycal traits in Tagets spp, Ageratum spp and Gauilardia spp in greenhouse condition

نویسندگان [English]

  • Mahmood Shoor 1
  • Morteza Goldani 2
  • Farzad Mondani 2
1 Department of Horticultural Sciences, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran
2 Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
چکیده [English]

Carbon dioxide (CO2) concentration of the global atmosphere has increased during the last decades. Increasing global atmospheric CO2 concentrations are expected to influence crop production. In order to evolution of CO2 concentration effects on morphophysiologycal traits in Tagets, Ageratum and Gauilardia, a factorial experiment based on completely randomized design with 3 replications and 12 treatments was conducted at the greenhouses of Ferdowsi University of Mashhad at 2009. Treatments were 3 plant species (Tagets spp, Ageratum spp and Gauilardia spp) and 4 concentrations of CO2 (350, 700, 1050 and 1400 ppm). Plants were placed under increasing CO2 concentrations during of 30 days. Day and night temperatures were 25 and 18 °C in all treatments. The number of individual plant leaf, stomatal index, stomatal diameter, plant leaf area, SPAD number and plant dry weight were determined. Results indicated that increasing CO2 concentration from 350 to 1400 ppm leading to increase of 41.6, 3.35, 61.1, 17.1 and 73.9 percentage in number of individual plant leaf, stomatal index, individual leaf area, SPAD number and individual dry weight, respectively. Whilst increasing of CO2 concentration leaded to reduce of stomatal diameter (62 percent). Increasing of CO2 concentration affected individual dry weight accumulation and leaf area significantly. As there was a positive relation between increasing of leaf area and dry weight accumulation, increasing of CO2 concentration could have effect on production and beneficial of Tagets, Ageratum and Gauilardia by increase leaf area and dry weight accumulation.

کلیدواژه‌ها [English]

  • Stomatal index
  • SPAD number
  • Ornamental plant
  • Dry weight
Beerling, D.J., Kelly, C.K., 1997. Stomatal density responses of temperate woodland plants over the past seven
decades of CO2 increase: a comparison of Salisbury (1927) with contemporary data. Am. J. Bot. 84, 1572–1583.
2- Cheng, W., Sakai, H., Yagi, K., Hasegawa, T., 2009. Interactions of elevated CO2 and night temperature on rice
growth and yield. Agri. Forest. Meteorol. 149, 51-58.
3- Chunyan, W., Maosong, Li., Jiqing, S., Yonggang, C., Xiufen, W., Yongfeng, W., 2008. Differences in stomatal
and photosynthetic characteristics of five diploidy wheat species. Acta. Eco. Sin. 28, 3277-3283.
4- Croonenborghs, S., Ceusters, J., Londers, E., De Proft, M.P., 2009. Effects of elevated CO2 on growth and
morphological characteristics of ornamental bromeliads. Scientia Horti. 121, 192–198.
5- Das, R., 2003. Characterization of response of Brassica cultivars to elevated carbon dioxide under moisture
stresses. Ph.D. Thesis, Indian Agricultural Research Institute, New Delhi.
6- Ferris, R., Taylor, G., 1994. Stomatal characteristics of four native herbs following exposure to elevated CO2. Ann.
Bot. 73, 447–453.
7- Heinemann, A.B., Maia, A.H.N., Dourado-Neto, D., Ingram, K.T., Hoogenboom, G., 2006. Soybean (Glycine max
(L.) Merr.) Growth and development response to CO2 enrichment under different temperature regimes. Eur. J.
Agron. 24, 52–61.
8- Hetherington, A.M., Woodward, F.I., 2003. The role of stomata in sensing and driving environmental change.
Nature. 424, 901–908.
9- Lake, J.A., Quick, W.P., Beerling, D.J., Woodward. F.I., 2001. Plant development: signals from mature to new
leaves. Nature. 411, 154–155.
10- Liu-Gitz, L., Britz, S.J., Wergin, W.P., 2000. Blue light inhibits stomatal development IB soybean isolines
containing kaempferol 3-O-2G-glycosyl- gentiobioside (K9), a unique flavonoid glycoside. Plant. Cell. Environ.
23, 883–891.
11- Mavrogianopoulos, G.N., Spanakis, J., Tsikalas, P., 1999. Effect of CO2 enrichment and salinity on photosynthesis
and yield in melon. Sci. Horti. 79, 51-63.
12- Mortensen, L.M., 1986. Effect of relative humidity on growth and flowering of some greenhouse plants. Sci. Horti.
29, 301-307.
13- Mortensen, L.M., 1987. CO2 enrichment in greenhouses. Crop responses. Sci. Horti. 33, 1-25.
14- Mortensen, L.M., Moe, R., 1992. Effects of CO2 enrichment and different day/night temperature combinations on
growth and flowering of Rosa L. and Kalanchoe blossfeldiana V. pollen. Sci. Horti. 51, 145-153.
15- Tremblay, N., Gosselin, A., 1998. Effect of Carbon dioxide Enrichment and light .Hort. Technol. 8, 524–528.
16- Nilsen, S., Hovland, K., Dons, C., Sletten, S.P., 1983. Effect of CO2 enrichment on photosynthesis, growth and
yield of tomato. Sci. Horti. 20, 1-14.
17- Pandey, R., Chenhacko, P.M., Choudhary, M.L., Prasad, K.V., Madan, P., 2007. Higher than optimum temperature
under CO2 enrichment influences stomata anatomical chracters in rose (Rosa hibrida). Sci. Horti. 113, 74-81.
18- Uprety, D.C., Dwivedi, J.N., Mohan, V.R., 2002. Effect of elevated carbon dioxide concentration on the stomatal
parameters of rice cultivars. Photosynthetica. 40, 315–319.
19- Sasaki, H., Hara, T., Ito, S., Uehara, N., Kim, H.Y., Lieffering, M., Okada, M., Kobayashi, K., 2007. Effect of
free-air CO2 enrichment on the storage of carbohydrate fixed at different stages in rice (Oryza sativa L.). Field
Crop Res. 100, 24–31.
20- Van Labeke, M.C., Dambre, P., 1998. Effect of supplementary lighting and CO2 enrichment on yield and flower
stem quality of Alstroemeria cultivars. Sci.Horti. 74, 269-278.
CAPTCHA Image