##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

علیرضا کوچکی آسیه سیاهمرگویی گلثومه عزیزی مریم جهانی کندری

چکیده

به منظور بررسی اثر تراکم و عمق کاشت بر خصوصیات زراعی زعفران (Crocus sativus L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال های زراعی 1387-1388 و 1388-1389 در دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل تراکم کاشت در شش سطح 8، 11 ، 13، 16، 19 و 21 تن بنه در هکتار و عمق کاشت در سه سطح 10، 15 و 20 سانتی متر از سطح خاک بود. نتایج نشان داد که گلدهی زعفران در سال دوم در مقایسه با سال اول افزایش یافت. بیشترین و کمترین تعداد گل، وزن خشک گلبرگ و وزن خشک کلاله به ترتیب در عمق کاشت 15سانتیمتر و 10 سانتیمتر مشاهده شد. با افزایش تراکم بنه، تعداد گل، وزن خشک گلبرگ و وزن خشک کلاله به طور معنی داری افزایش یافت و بیشترین تعداد گل، وزن خشک گلبرگ و وزن خشک کلاله در تراکم های 19 و 21 تن بنه در هکتار مشاهده شد. بیشترین عملکرد گل و کلاله در سال زراعی دوم و در تیمار تراکم 19 تن در هکتار با عمق کاشت 15 سانتیمتر از سطح خاک بدست آمد. بیشترین و کمترین تعداد بنه تولید شده در تراکم 21 و 8 تن در هکتار به ترتیب با 17/213 و 22/80 بنه در متر مربع دیده شد، اما بیشترین وزن خشک بنه در تیمار 11 تن در هکتار بدست آمد. بیشترین تعداد بنه در عمق کاشت 10سانتیمتر و کمترین آن نیز در عمق کاشت 20 سانتیمتر وجود داشت. اما بیشترین و کمترین وزن خشک بنه در عمق کاشت 20 سانتیمتر و 10 سانتیمتر به ترتیب با 07/164 و 33/147 گرم در متر مربع بدست آمد.

جزئیات مقاله

مراجع
1- Abrishami, M.H. 1997. Saffron in Iran. Toos Publications. 320 pp (In Persian).
2- Ait-aubahou, A., and EI-otmani, M. 1999. Saffron Cultivation in Morocco. Harwood. Academic Publications Amesterdum, The Nederlands.
3- amirghasemi, T. 2001. Saffron, Red Gold of Iran. Nashr- Ayandegan Publications (In Persian).
4- beheshti, A., and Faravani, M. 2003. Investigation the effect of different planting proportions and densities on yield and yield components of saffron and Caraway mixed cropping. 3th National Congress of Saffron, Mashhad, Iran, 2-3 December.
5- Behnia, M.R. 2008. Investigation the effects of planting method and corm density on yield of saffron in Damavand Region. Pajuhesh va Sazandegi 79: 101-108. (In Persian with English Summary)
6- Behnia, M.R., and Mokhtari, M. 2009. Effect of planting methods and corm density in saffron (Crocus sativus L.). 3rd International Symposium on Saffron. Forthcoming Challenges in Cultivation, Research and Economics. 20-23 May, Korokos, Kozani, Greece.
7- De-Juan, J.A., Cَrcoles, H.L., Munoz, R.M., and Picornell, M.R. 2009. Yield and yield components of saffron under different cropping systems. Industrial Crops and Products 30: 212–219
8- Gresta, F., Avola, G., Lombardo, G.M., Siracusa, L., and Ruberto, G. 2009. Analysis of flowering, stigmas yield and qualitative traits of saffron (Crocus sativus L.) as affected by environmental conditions. Scientia Horticulturae 119: 320–324.
9- Gresta, F., Lombardo, G.M., Siracusa, L., and Ruberto, G. 2008. Saffron, an alternative crop for sustainable agricultural systems, a review. Agronomy Sustainable Development 28: 95–112.
10- Hemmati-Kakhki, A., and Hoseini, M. 2003. A Review on Saffron Researches in Institute of Research for Developing Technology, Khorasan. Ferdowsi University of Mashhad (In Persian).
11- Kafi, M. 2002. Saffron, Production and Processing. Zaban va Adab Publications. 276 pp (In Persian).
12- Koocheki, A., Jahani, M., Tabrizi, L., Mohammad-Abadi, A.A., and Jahan, M. 2009b. Effects of biofertilizer and inorganic fertilizer on generative growth and yield of saffron under high corm density. 3rd International Symposium on Saffron. Forthcoming Challenges in Cultivation, Research and Economics. 20-23 May, Korokos, Kozani, Greece.
13- Koocheki, A., Nassiri-Mahalati M., Boroumand Rezazadeh, Z., and Tabrizi, L. 2006. Effects of corm size with and without storage on allocation of assimilate in different parts of saffron plant. 2rd International Symposium on Saffron Biology and Technology. 28-30 October, Mashhad, Iran.
14- Koocheki, A., Nassiri-Mahalati, M., Azizi, G., and Siah-Marguee, A. 2008. The final report of design of investigation effect of different nutrient resources on qualitative and quantitative yield and competition ability of Teucrium polium with weeds. Ferdowsi University of Mashhad, Iran. (In Persian with English Summary)
15- Koocheki, A., Soltani, A., and Azizi, M. 1997. Plant Ecophysiology. Iranian Academic Center for Education, Culture and Research, Mashhad. (In Persian)
16- Koocheki, A., Tabrizi, L., Jahani, M., Mohammad-Abadi, A.A., and Mahdavi Damghani, A. 2009a. Peformance of saffron (Crocus sativus L.) under different planting patterns and high corm density. 3rd International Symposium on Saffron . Forthcoming Challenges in Cultivation, Research and Economics. 20-23 May, Korokos, Kozani, Greece.
17- latifi, N., and Mashayekhi, K.1996. Investigation effect of corm weight on flowering of saffron. 4th Agronomy and Plant Breeding Congress, Esfahan, Iran, 26-29 August.
18- Mohamad-Abadi, A.A., Rezvani-Moghadam, P., and Sabori, A. 2007. Effect of plant distance on flower yield and qualitative and quantitative characteristics of forage production of saffron in Mashhad conditions. Acta Horticulturae (ISHS) 739: 151-153.
19- Mokhtarian, A., and Rahimi, H. 2006. Investigation on influence of depth planting and summer irrigation on saffron yield and population variation of Rhizoglyphus robini in Gonabad. Final report. 913/85. Khorasan Razavi.
20- Mollafilabi, A., and Shoorideh, H. 2009. The new methods of saffron production. 4th National Festival of Saffron, Khorasan- Razavi, Iran, 27-28 October.
21- Naderi-Darbaghshahi, M.R., Khajeh-Bashi, S.M., bani-Ateba, S.A.R., and Deh-Dashti, S.M. 2008. The effects of planting method, density and depth on yield and exploitation period of saffron field (Crocus sativus L.) in Isfahan. Seed and Plant Journal 24: 643-657.
22- Saeedi-rad, M.H. 2000. Designing, making and evaluation corm sower of saffron. Khorasan Agricultural and Natural Resources Research Center Publications. (In Persian)
23- Tammaron, F. 1999. Saffron in Italy. Harwood Academic. Publications Amsterdam, the Netherlands. 154 pp.
24- Temperini, O., Rea, R., Temperini, A., Colla, G., and Rouphael, Y. 2009. Evaluation of saffron (Crocus sativus L.) production in Italy: Effects of the age of saffron fields and plant density. Food, Agriculture and Environment 7(1): 19-23
25- Vafabakhsh, J., Ahmadiyan, J., Mokhtariyan, A.A. 2009. Investigation of correlation between saffron flowering pattern and climatological parameters under planting depth and summer irrigation treatments. 3rd International Symposium on Saffron. Forthcoming Challenges in Cultivation, Research and Economics. 20-23 May, Korokos, Kozani, Greece.
ارجاع به مقاله
کوچکی ع., سیاهمرگویی آ., عزیزی گ., & جهانی کندری م. (2011). تأثیر کشت پرتراکم و عمق کاشت بنه بر ویژگی های زراعی زعفران (Crocus sativus L.) و رفتار بنه‌ها. بوم شناسی کشاورزی, 3(1), 36-49. https://doi.org/10.22067/jag.v3i1.9969
نوع مقاله
علمی - پژوهشی

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده

1 2 3 4 > >>