##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

رضا صدرآبادی حقیقی حبیب شیخ جنبدواز عبداله ملافیلابی

چکیده

به منظور ﺑﺮرﺳﯽ ﺗﺄﺛﯿﺮ کاربرد دو نوع کود زیستی Aa40 و Humus-S و غلظت­های آن‌ها بر عملکرد و اجزای عملکرد گل و بنه زﻋﻔﺮان (Crocus sativus L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل دو عاملی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار در منطقه کارده طی سال‌های 1395 تا 1396 انجام شد. عامل اول شامل دو نوع کود زیستی Humus-S و کود Aa40 و عامل دوم شامل غلظت­های صفر، 1، 5/1، 2 و 5/2 در هزار این دو نوع کود به صورت محلول‌پاشی در دو مرحله بود. صفات مورد مطالعه شامل وزن تر گل، وزن تر و خشک کلاله، وزن تر و خشک گل بدون کلاله، وزن تر و خشک برگ، وزن بنه­های دختری، تعداد گل، تعداد بنه­های دختری در گروه­های وزنی 5-1/0، 10-1/5، 15-1/10 و بیش از 15 گرم بودند. نتایج نشان داد که غلظت کود تأثیر معنی‌داری بر اکثر مولفه‌های عملکردی بنه و گل زعفران داشت. همچنین نوع کود زیستی تأثیر معنی‌داری بر عملکرد زعفران نداشت. اثر متقابل کود مصرفی و غلظت تنها بر وزن تر برگ تأثیر معنی‌داری داشت. بیشترین وزن خشک کلاله و وزن خشک بنه­های دختری برای غلظت 5/2 در هزار با 98/1239 و 4955 گرم بر متر مربع بدست آمد و کمترین مقادیر به شاهد به ترتیب با 56/930 و 4085 گرم بر متر مربع اختصاص داشت. بالاترین و پایین­ترین تعداد بنه­های دختری به ترتیب برای غلظت 2 در هزار و شاهد با 415 و 33/380 بنه در متر مربع مشاهده شد. با توجه به یافته‌های تحقیق می­توان نتیجه گرفت با افزایش غلظت کودهای زیستی تا حد بهینه می‌توان عملکرد زعفران را بهبود داد. درضمن کاربرد کودهای زیستی جایگزین مناسبی بجای کودهای شیمیایی از لحاظ بهبود عملکرد و کاهش آلودگی­های زیست محیطی می­باشد.

جزئیات مقاله

کلمات کلیدی

آلودگی¬های زیست محیطی, مدیریت تغذیه, هوموس

مراجع
Akbarian, M.M., Heidari Sharifabad, H., Noormohammadi, G.H., and Darvish Kojouri, F. 2012. The effect of potassium, zinc and iron foliar application on the production of saffron (Crocus sativa). Annals of Biological Research 3(12): 5651-5658.
Asadi, G.A., Parviz Rezvani Moghaddam, P., and Hassanzadeh Aval, F. 2014. Effects of soil and foliar applications of nutrients on corm growth and flower yield of saffron (Crocus sativus L.) in six year-old farm. Journal of Saffron Agronomy and Technology 2(1): 31-44. (In Persian with English Summary)
Behnia, M.R., Estilai, A., and Ehdaie, B. 1999. Application of fertilizers for increased saffron yield. Journal of Agronomy and Crop Science 182: 9-15. (In Persian with English Summary)
Caballero-Ortega, H., Pereda-Miranda, R., Riveron-Negrete, L., Hernandez, J.M., Medecigo-Rios, M., Castillo-Villanueva, A., and Abdullaev, F.I. 2004. Chemical composition of saffron (Crocus sativus L.) from four countries. Acta Horticulturae 650: 321-326.
Glick, B.R. 1995. The enhancement of plant growth by free-living bacteria. Canadian Journal of Microbiology 41(2): 109-117.
Hagin, J., and Tucker, B. 1982. Fertilization of Dryland and Irrigated Soils. Springer- Verlag, Berlin.
Hassanzadeh Aval, F., and Mahlouji Rad, M. 2013. Effect of foliar applications of iron and manganese on vegetative growth and production of replacement corms of saffron (Crocus sativus L.) in Qom conditions. In: Proceedings of the 2nd National Conference on the Newest Scientific and Research Findings on Saffron. 30 October, Torbat-e- Heydarieh, Iran. (In Persian)
Hassanzadeh Aval, F., Rezvani Moghaddam, P., Bannayan Aval, M., and Khorasani, R. 2013. Effects of maternal corm weight and different levels of cow manure on corm and flower yield of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Saffron Agronomy and Technology 1(1): 22-39. (In Persian with English Summary)
Hosseini M., Sadeghi, B., and Aghamiri, S.A. 2004. Influence of foliar fertilization on yield of saffron (Crocus sativus L.). Acta Horticulturae (ISHS) 650: 207-209.
Hosseini, M. 2003. Effect of foliar nutrition on yield of saffron. 3rd National Symposium on Saffron. 2-3 Dec, Mashhad, Iran. (In Persian)
Hosseini, M., Sadeghiand, B., and Aghamiri, S.A. 2004. Influence of foliar fertilization on yield of saffron (Crocus sativus L.). In: Proceedings of the 1st International Symposium on Saffron Biology and Biotechnology. Acta Horticulturae (ISHS) 650: 207-209.
Kafi, M., Rashed Mohasel, M.H., Koocheki, A., and Mollafilabi, A. 2002. Saffron, Production and Processing. Zaban va Adab Press, Iran. 276 pp. (In Persian)
Khorasani, R., Rezvani Moghaddam, P., and Hassanzadeh Aval, F. 2013. Effect of concentration, time and frequency of foliar applications on vegetative growth and production of replacement corms of saffron (Crocus sativus L.) by using a complete nutrient solution. In: Proceedings of the 2nd National Conference on the Newest Scientific and Research Findings on Saffron. 30 October, Torbat-e- Heydarieh, Iran, 40 p. (In Persian)
Khorasani, R., Rezvani Moghaddam, P., and Hassanzadeh Aval, F. 2013. Effect of concentration, time and frequency of foliar applications on vegetative growth and production of replacement corms of saffron (Crocus sativus L.) by using a complete nutrient solution. In: Proceedings of the 2nd National Conference on the Newest Scientific and Research Findings on Saffron. 30 October, Torbat-e- Heydarieh, Iran. (In Persian)
Khorasani, R., Rezvani Moghaddam, P., and Hassanzadeh Aval, F. 2015. Effect of nutrient solution concentration, time and frequency of foliar application on growth of leaf and daughter corms of saffron (Crocus sativus L.). Iranian Journal of Field Crops Research 13(1): 193-202. (In Persian with English Summary)
Koocheki, A. 2004. Indigenous knowledge in agriculture with particular reference to saffron production in Iran. Acta Horticulturae (ISHS) 650: 175-182.
Koocheki, A. 2013. Agronomic research saffron in Iran: the past and look to the future. Saffron Agronomy and Technology 1(1): 3-21. (In Persian with English Summary)
Koocheki, A., Jahani, M., Tabrizi, L., and Mohammad Abadi, A.A. 2011. Investigation of the effect of biological and chemical fertilizers and density on flower yield and characteristics of saffron boletus. Water and Soil Journal 1(25): 196-206. (In Persian with English Summary)
Koocheki, A., Tabrizi, L., Jahani, M., and Mohammadabadi, A.A. 2012. An evaluation of the effect of saffron (Crocus sativus L.) corm planting rate and pattern on the crop’s performance. Iranian Journal of Horticulture 42(4): 379-391. (In Persian with English Summary)
Koocheki, A., Najibnia, S., and Lalehgani, B. 2009. Evaluation of saffron yield Crocus sativus L. in intercropping with cereals, pulses and medicinal plants. Iranian Journal of Field Crops Research 7: 173-182. (In Persian with English Summary)
Koocheki, A., Seyyedi, M.S., Azizi, H., and Shahriyari, R. 2014. The effects of mother corm size, organic fertilizers and micronutrient foliar application on corm yield and phosphorus uptake of saffron (Crocus sativus L.). Saffron Agronomy and Technology 2(1): 3-16. (In Persian with English Summary)
Molina, R.V., Valero1, M., Navarro1, Y., Guardiola, J.L., and García-Luis, A. 2005.Temperature effects on flower formation in saffron (Crocus sativus L.). Scientia Horticulturae 103: 361–379.
Agricultural Jihad Organization of Khorasan-e Razavi. 2017. Agricultural Statistics. 420 pp. (In Persian)
Omidi, H., Naghdibadi, H.A., Golzad, A., Torabi, H., and Fotoukian, M.H. 2009. The effect of chemical and bio-fertilizer source of nitrogen on qualitative and quantitative yield of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Medicinal and Aromatic Plants 8: 98–109. (In Persian with English Summary)
Parray, J.A., Kamili1, A.N., Reshi, Z.A., Hamid, R., and Qadri, R.A. 2013. Screening of beneficial properties of rhizobacteria isolated from Saffron (Crocus sativus L.) rhizosphere. African Journal of Microbiology Research 7(23): 2905-2910.
Rezvani Moghaddam, P., Koocheki, A., Molafilabi, A., and Seyyedi, S.M. 2013. Effect of biological and chemical fertilizers on replacement corm and flower yield of saffron (Crocus sativus L.). Iranian Journal of Crop Science 15(3): 234-246. (In Persian with English Summary)
Sadeghi, B. 2012. Effect of corm weight on saffron flowering. Proceedings of the 4th International Saffron Symposium. Kashmir, India.
Starck, Z. 2005. Growing assistant. Application of growth regulators and biostimulators in modern plant cultivation. Rolnik Dzierawca. 2: 74-76.
Thomas, J., Mandal, A.K.A., Raj Kumar, R., and Chordia, A. 2009. Role of biologically active amino acid formulations on quality and crop productivity of Tea (Camellia sp.). International Journal of Agricultural Research 4: 228-36.
Zabihi, H., Rezayain, S., Ghasemzadeh-Ghanji, M., and Passban, M. 2011. Tempeoral changes of nutrient element in leaf saffron. 12th Iranian Soil Science Congress, Tabriz, Iran. (In Persian)
ارجاع به مقاله
صدرآبادی حقیقی ر., شیخ جنبدواز ح., & ملافیلابی ع. (2018). اثر محلول‌پاشی با غلظت‌های متفاوت کودهای زیستی Aa40 و Humus-S بر عملکرد گل و بنه زعفران (Crocus sativus L.) در مزرعه چهار ساله. بوم شناسی کشاورزی, 11(1), 17-31. https://doi.org/10.22067/jag.v11i1.75839
نوع مقاله
علمی - پژوهشی