##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

علیرضا کوچکی مهدی نصیری محلاتی شهرام رضوان بیدختی سارا سنجانی

چکیده

زعفران (.Crosus sativus L) گیاه زراعی بسیار با ارزشی است که در منطقه خراسان از اهمیت ویژه‌ای به عنوان یک گیاه نقدینه‌ای برخوردار است. استان خراسان بزرگ نزدیک به 97 درصد از تولید زعفران کشور را به خود اختصاص داده است. به منظور ارزیابی برهمکنش روش کاشت و توع تغذیه گیاهی بر ویژگی‌های بنه و عملکرد زغفران، تحقیقی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد طی دو سال زراعی 1389-1388 و 1390-1389 به صورت کرت‌های دوبار خرد شده در قالب بلوک‌های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل ارتفاع پشته (صفر کرتی)، پشته 20 و 40 سانتی‌متری)، کود دامی ( 10 و 60 تن در هکتار) و کود میکرو دلفارد (مصرف و عدم مصرف کود میکرو) بود. نتایج این تحقیق نشان داد که اثر ارتفاع بستر بر وزن و قطر بنه، تعداد و وزن بنه دختری و تعداد گل در سال‌های آزمایش معنی‌دار بود. بیشترین وزن خشک و قطر بنه، تعداد و وزن بنه دختری و تعداد گل در تیمار کشت کرتی مشاهده شد، البته کشت کرتی تفاوت معنی‌داری با ارتفاع بستر 20 سانتی‌متر نشان نداد. از طرفی مصرف کود دامی به همراه مصرف کود میکرو به صورت محلول‌پاشی روی برگ تأثیر معنی‌داری بر وزن و قطر بنه، تعداد گل و وزن خشک کلاله داشت. اثر متقابل ارتفاع بستر، کود دامی و میکرو نشان داد که بیشترین قطر بنه و تعداد گل در تیمار کشت کرتی به همراه 10 تن کود دامی در شرایط مصرف کود میکرو به دست آمد. به طور کلی، با توجه به نتایج به دست آمده از این تحقیق به نظر می‌رسد که کشت زعفران به صورتی کرتی به همراه مقدار مناسب کود دامی و کود میکرو در شرایط آب و هوایی مشهد، عملکرد مطلوبی به همراه داشته باشد.

جزئیات مقاله

مراجع
Abdullaev, F. 2006. Biological properties and medicinal use of saffron (Crosus sativus L.). Proceedings 2nd International Symposium on Saffron Biology and Technology. Mashhad, Iran 339-354.
Amiri, M. 2008. Impact of animal manures and chemical fertilizers on yield components of saffron (Crocus sativus L.). American-Eurasian Journal of Agriculture and Environmental Science 4(3): 274-279.
Amirshekari, H., Sorooshzadeh, A., Modaress Sanavy, A., and Jalali Javaran, M. 2006. Study of effects of root temperature, corm Size, and gibberellin on underground organs of saffron (Crocus sativus L.). Iranian Biology Journal 19(1): 5-18. (In Persian with English Summary)
Behdani, M. 2005. Agro-ecological zoning and monitoring saffron yield fluctuation in Khorasan province. PhD Dissertation, Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. )In Persian with English Summary)
Behdani, M.A., Koocheki, A.R., Nassiri, M., and Rezvani, P. 2005. Evaluation of quantitative relationships between saffron (Crocus sativus L.) yield and nutrition (on farm trial). Iraninan Journal of Field Crops Research 3(1): 1-14. )In Persian with English Summary)
Behnia, M.R. 1991. Agronomy of saffron. Tehran University Publication. Iran. (In Persian)
Behnia, M.R. 1994. The effect of manure and chemical fertilizers on yield of Saffron. Proceedings of the 2nd Symposium on Saffron and medicinal plant agronomy. Iran 24-25. (In Persian)
Behzad, S., Razavi, M., and Mahajeri, M. 1992. The effect of various amount of ammonium phosphate and urea on saffron production. International Symposium on Medicinal and Aromatic Plants. Acta Horticulture 306: 337-339.
Bolhasani, A., Bathaie, S.Z., Yavari, I., Moosavi-Movahedi, A.A., and Ghaffari, M. 2005. Separation and purification of some components of Iranian saffron. Asian Journal of Chemistry 17: 725-729.
Ehsanzadeh, P., Yadollahi, A.A., and Maibodi, A.N.M. 2004. Productivity, growth and quality attributes of 10 Iranian saffron accessions under climatic conditions of Chahar–Mahal Bakhtrazi, Central Iran. Proceeding of 1st International Symposium on Saffron. Albacete, Spain p.183–188.
Ghalavand, A., Abdolahiyan Noghani, M. 1994. Study of ecological compatibility and effect of density and planting method on Saffron yield. Proceedings of the 2nd Symposium on Saffron and Medicinal Plant Agronomy. Iran p.66-67. (In Persian)
Ghorbani, R., and Koocheki, A. 2006. Organic saffron in Iran: prospects and challenges. Proceedings of the 2nd International Symposium on Saffron Biology and Technology. Mashhad, Iran 369-374.
Hemmati-Kakhki, A., Hosseini, M. 2003. A review of 15 years research on Saffron in Khorasan research and technology institute. Ferdowsi University of Mashhad Press. Iran 134 pp. (In Persian)
Hosseini, M., Sadeghiand, B., and Aghamiri, S.A. 2004. Influence of foliar fertilization on yield of saffron (Crocus sativus L.): I. International Symposium on Saffron Biology and Biotechnology. Acta Horticulture 650: 207-209.
Juana, J.A.D., Córcolesb, H.L., Muñozb, R.M., and Picornella, M.R. 2009. Yield and yield components of saffron under different cropping systems. Industrial Crop Production 30(2): 212-219.
Kafi, M., Rashed Mohassel, M.H., Koocheki, A., and Mollafilabi, A. 2002. Saffron Production and Processing. Mashhad, Ferdowsi University Press, Iran p.25-128. (In Persian)
Koocheki, A., Jahani, M., Tabrizi, L., and Mohammadabadi, A.A. 2011. Investigation on the effect of biofertilizer, chemical fertilizer and plant density on yield and corm criteria of saffron (Crocus sativus L.). Journal of Water and Soil 25(1): 196-206. (In Persian with English Summary)
Koocheki, A., Siyahmarguii, A., Azizi, K., and Jahani, M. 2011. The effect of high density and depth of planting on agronomic characteristic of saffron (Crucus sativus L.) and corms behavior. Journal of Agroecology 3(1): 36-49. (In Persian with English Summary)
Koocheki, A., Ganjeali, A., and Abbassi, F. 2006. The effect of duration of incubation and photoperiod on corm and shoot characteristics of saffron plant (Crosus sativus L.). Proceedings 2nd International Symposium on Saffron Biology and Technology. Mashhad, Iran p.61-70.
Koocheki, A., Nassiri-Mahalati, M., and Behdani, M.A. 2006. Agronomic attributes of saffron yield at agroecosystems scale in iran. Proceedings 2nd International Symposium on Saffron Biology and Technology. Mashhad, Iran p.33-40.
Koocheki, A., Nassiri-Mahalati, M., Boroumand-Rezazadeh, Z., and Tabrizi, L. 2006. Effects of corm size with and without storage on allocation of assimilate in different parts of saffron plant. 2rd International Symposium on Saffron Biology and Technology. Mashhad, Iran p.75-80.
Mohammad-Abadi, A.A., Rezvani-Moghadam, P., and Sabori, A. 2006. Effect of plant distance on flower yield and qualitative characteristics of forage production of saffron (Crosus sativus L.) in Mashhad condition. Proceedings 2nd International Symposium on Saffron Biology and Technology. Mashhad, Iran 151-153.
Mollafilabi, A. 2000. Production and Modern Cultivation of Saffron. Iranian Industrial and Scientific Research Organization Publications. Khorasan Center, Mashhad, Iran. (In Persian)
Mollafilabi, A., and Shoorideh, H. 2009. The new methods of saffron production. 4th National Festival of Saffron, Khorasan- Razavi, Iran 27-28.
Naderi-Darbaghshahi, M., Khajebashi, M., Baniata, A.R., and Dehdashti, M. 2008. Effects of Planting Method, Density and Depth on Yield and Production Period of Saffron (Crocus sativus L.) in Isfahan Region. Journal of Seed and seedling 24(4): 634-657. (In Persian with English Summary)
Pandy, D.P., and Srivastava, R.P. 1989. A note on the effect of the size of croms on the sprouting and flowering of saffron. Progressive Horticulture 6(23): 86-92.
Raghimi, J. 2000. Mechanized cultivation of Saffron. Birjand University Press. Iran p. 170. (In Persian)
Saidi-Rad, M. 2001. Designing, Construction and Evaluation of Saffron Corm Planting Machine. Birjand University Press Iran 110 pp. (In Persian)
Rezvani Moghaddam, P., Huda, A.K.S., Parvez, Q., and Koocheki, A.R. 2007. Indigenous knowledge in agriculture with particular reference to medicinal crop production in Khorasan, Iran. Managing Knowledge, Technology and Development in the Era of Information Revolution. Edited by A. Ahmed p.105-115.
Sadehi, B. 1993. Effect of corm weight on saffron flowering. Iranian Industrial and Scientific Research Organization Publications. Khorasan Center, Mashhad, Iran 73 pp. (In Persian)
Statistical Year book of Agriculture in Khorasan Razavi Province (SYAKRP). 2010. Available at: Http://www.koaj.ir/news/default.asp?nk=63&maincatid=1184. Khorasan Razavi Province, Iran. (In Persian)
Statistical Report of Agriculture in South Khorasan Province (SRASKP). 2010. Available at: Http://www.kj-agrijahad.ir. South Khorasan Province, Iran. (In Persian)
Temperini, O., Rea, R., Temperini, A., Colla, G., and Rouphael, Y. 2009. Evaluation of saffron (Crocus sativus L.) production in Italy: Effect of the age of saffron field and plant density. Food, Agriculture and Environment 7(1): 19-23.
Torabi, M. 1994. The changes of saffron leaf and corm nutrition during growing season. Proceedings of the 2nd Symposium on Saffron and Medicinal Plant Agronomy, Iran p. 33-34. (In Persian)
ارجاع به مقاله
کوچکیع., نصیری محلاتیم., رضوان بیدختیش., & سنجانیس. (2015). اثر ارتفاع بستر، کود دامی و تغذیه برگی بر ویژگیهای بنه و عملکرد زعفران (Crosus sativus L.). بوم شناسی کشاورزی, 9(1), 158-170. https://doi.org/10.22067/jag.v9i1.51338
نوع مقاله
علمی - پژوهشی