##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

سیدرضا امیری پرویز رضوانی مقدم

چکیده

یکی از محصولات مهم صادراتی کشور پسته (Pistacia vera L.) می باشد که نقش زیادی در صادرات غیر نفتی داشته و سالانه بیش از 800 میلیون دلار سودآوری دارد. اما تولید این محصول در مراکز عمده تولید آن با مشکلات زیادی به خصوص در زمینه کارایی و بهره‌وری انرژی رو به رو می‌باشد. در این بررسی تعدادی از تولید‌کنندگان انتخاب و با تکمیل پرسشنامه‌ها اطلاعات اولیه راجع به تولید محصول پسته جمع‌آوری شد. کلیه داده‌ها به میزان‌های معادل انرژی تبدیل و سپس کارایی انرژی محاسبه گردید. نتایج نشان داد که کل انرژی ورودی برای تولید 119423 مگاژول بر هکتار بود، در حالی که کل انرژی خروجی معادل 40950 مگاژول بود. کارآیی مصرف انرژی، بهره‌وری انرژی و انرژی خالص به ترتیب 34/0، 012/0 کیلوگرم بر مگاژول و 78473- مگاژول در هکتار به دست آمدند. همچنین، انرژی الکتریسیته (45 درصد) و سوخت‌های فسیلی (20 درصد) بیشترین سهم در بین انرژیهای ورودی را داشتند و بیشترین تأثیر را بر کاهش کارآیی انرژی گذاشتند. از لحاظ اقتصادی، کل هزینه تولید پسته در هکتار 57469600 ریال و سود خالص آن 62530400 ریال بود. بنابراین، با گسترش فعالیت‌های مناسب مدیریت زراعی و بهره‌برداری پایدار از منابع طبیعی می توان کارایی مصرف انرژی را در تولید پسته بهبود داد.

جزئیات مقاله

مراجع
Abrishami, M. 1994. Pistacia vera of Iran. Center of Academic Publication, Iran 672 pp. (In Persian)
Acaroglu, M. 1998. Energy from biomass, and applications. University of Selc-UK, Graduate School of Natural and Applied Sciences. Textbook (Unpublished- Turkish).
Arian, T., and Zolfeghari, S. 1994. Instruments economic-financial in service policies water management. In First EWRS Workshop on Regional Resource Water Management. Isfahan, Iran, 10-11 September, 175-185. (In Persian)
Central Bank of Iran (CBI). 2011. Economic Time Series Database. Available at web site: http://tsd.cbi.ir/Display/Content.aspx (verified: 7 July 2011)
Cordi, R. 1997. Historic Geographical Zarand and Kohbanan. Kermanology Central, Iran 253 pp. (In Persian)
Dick, W.A., and Doven, D.M.V. 1985. Continuous tillage and rotation, combination effects on corn, soybean and oat yield. Agronomy Journal 77: 459-465.
Erdal, G., Esengun, K., Erdal, H., and Gunduz, O. 2007. Energy use and economical analysis of sugar beet production in Tokat province of Turkey. Energy 32: 35-41.
Goswami, D.Y. 1986. Alternative Energy in Agriculture. CRC Press 407 pp.
Hetz, E. 1998. Energy utilization in fruit production in Chile. Agricultural Mechanization in Asia, Africa, and Latin America 29(2): 17-20.
Javanshah, A. 1999. The study of flowering Pistacia vera and methods for its suspension to prevention of spring cold. PhD Horticultural, Faculty of Agriculture, Tarbiat Modarres of Tehran, Iran. (In Persian with English Summary)
Kazemi, H., Alizadeh, P., and Nehbandani, A. 2016. Assessing energy flow in rainfed and irrigated wheat fields of Shahrekourd Township under two tillage systems. Journaa\l of Agroecology 8(2): 281-295. (In Persian with English Summary)
Kemal, E., Orhan, G., and Gulistan, E. 2007. Input–output energy analysis in dry apricot production of Turkey. Energy Conversion and Management 48: 592-598.
Kizilaslan, H. 2009. Input–output energy analysis of cherries production in Tokat province of Turkey. Applied Energy 86: 1354-1358.
Kuesters, J., and Lammel, J. 1999. Investigations of the energy efficiency of the production of winter wheat and sugar beet in Europe. European Journal of Agronomy 11: 35-43.
Mirzaei, H. 2010. Modelling energy input- output in production of Pistacia vera. In First International Workshop of Modelling Plant, Soil and Air, Rafsanjan, Iran, 14-15 November p. 29-45. (In Persian)
Mohammadi, A., Rafiee, S., Mohtasebi, S.S., and Rafiee, H. 2010. Energy inputs–yield relationship and cost analysis of kiwifruit production in Iran. Renewable Energy 35: 1071-1075.
Mohammadi, A., Tabatabaeefar, A., Shahin, S., Rafiee, S., and Keyhani, A. 2008. Energy use and economical analysis of potato production in Iran a case study: Ardabil province. Energy Conversion and Management 49: 66-70.
Ozkan, B., Cemal, F., and Feyza, K. 2007. Energy and cost analysis for greenhouse and open-field grape production. Energy 32: 1500-1504.
Ozkan, B., Cemal, F., and Feyza, K. 2004. Energy requirement and economic analysis of citrus production in Turkey. Energy Conversion and Management 45: 1821-1830.
Ozkan, B., Kurklu, A., and Akcaoz, H. 2004. An input–output energy analysis in greenhouse vegetable production: A case study for Antalya region of Turkey. Biomass Bioenergy 26: 189-95.
Panahi, B. 2002. Handbook of Pistacia vera. Publication of Agricultural Instruction, Jihad- e-Keshavarzi 73 pp. (In Persian)
Rasmusson, D.C. 1985. Barley. American society of Agronomy. 677 South segoe road Madison, Wisconsin 53711. USA.
Sadatmoazeni, S., and Karbasi, A. 2009. Measurement of energy types by use of meta analysis method, study of producers Pistacia vera in Zarand, Iran. Agricultural Economic and Development 16(61): 1-16. (In Persian)
Sartori, L., Basso, B., Bertocco, M., and Oliviero, G. 2005. Energy use and economic evaluationof a three year crop rotation for conservation and organic farming in Neitaly. Biosystems Engineering 91: 245-256.
Singh, J.M. 2002. On farm energy use pattern in different cropping systems in Haryana, India. Master of Science. Germany: International Institute of Management, University of Flensburg.
Tahamipour, M. 2009. The study of effective factors on production risk Pistacia vera in Zarand, Iran. Agricultural Economic and Development 16(63): 1-19. (In Persian)
Uhlin, H. 1998. Why energy productivity is increasing: An I–O analysis of Swedish agriculture. Agricultural Systems 56: 443-465.
Vecdi, D., Kamil, E., Harold, M.K., Davut, A., and Caglar, E. 2006. Energy and economic analysis of sweet cherry production in Turkey: A case study from Isparta province. Energy Conversion and Management 47: 1761-1769.
Yilmaz, I., Akcaoz, H., and Ozkan, B. 2005. An analysis of energy use and input costs for cotton production in Turkey. Renewable Energy 30: 145-155.
ارجاع به مقاله
امیری س., & رضوانی مقدم پ. (2015). بررسی انرژیهای ورودی و خروجی و تجزیه و تحلیل اقتصادی بومنظامهای تولید پسته (Pistacia vera L.) در شهرستان زرند کرمان. بوم شناسی کشاورزی, 8(3), 452-462. https://doi.org/10.22067/jag.v8i3.51325
نوع مقاله
علمی - پژوهشی

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده

1 2 3 4 5 6 7 8 > >>