##plugins.themes.bootstrap3.article.main##

جواد حمزه ئی مجید بابایی سرور خرم دل

چکیده

اثر رژیم های مختلف آبیاری و کود نیتروژن بر درصد اسیدهای چرب دانه، عملکرد، کارایی مصرف آب و نیتروژن در کدوی تخمه کاغذی به صورت اسپیلت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار در سال زراعی 1392 مطالعه شد. آبیاری (320، 420، 600 و 900 میلی متر در هکتار) در کرت های اصلی و کود نیتروژن (صفر، 130، 260، 390 و 520 کیلوگرم اوره در هکتار) در کرت های فرعی قرار گرفت. اثر آبیاری و نیتروژن بر کلیه صفات معنی دار شد. اثر متقابل نیز بر کلیه صفات به جز کارایی مصرف آب و کارایی زراعی نیتروژن تأثیر معنی دار داشت. بیشترین اسید چرب لینولئیک (99/39 درصد)، عملکرد میوه ( kg m-240/4)، عملکرد دانه ( kg m-253/1) و کارایی زراعی نیتروژن (27/32 کیلوگرم میوه بر کیلوگرم اوره) از رژیم آبیاری 600 میلی متر و 390 کیلوگرم اوره حاصل شد. کمترین عملکرد میوه و دانه نیز از رژیم آبیاری 320 میلی متر و عدم مصرف کود به دست آمد. بیشترین کارایی مصرف آب برای عملکرد میوه و دانه که معادل 61/56 و 10/1 کیلوگرم بر میلی متر بود، از رژیم آبیاری 600 میلی متر حاصل شد. در بین سطوح کود اوره نیز بیشترین و کمترین کارایی مصرف آب برای عملکرد میوه و دانه به ترتیب از تیمارهای 390 کیلوگرم و عدم مصرف اوره به دست آمد. همچنین، بیشترین کارایی زراعی نیتروژن به تیمار 390 کیلوگرم اوره تعلق گرفت و کمترین میزان این ویژگی با 33 درصد کاهش از تیمار 520 کیلوگرم اوره حاصل شد. براساس نتایج این تحقیق و با در نظر گرفتن بازده مصرف آب و نیتروژن، آبیاری کدوی تخمه کاغذی با 600 میلی متر آب آبیاری در هکتار و تغذیه آن با 390 کیلوگرم اوره در هکتار مناسب تشخیص داده شد.

جزئیات مقاله

مراجع
ارجاع به مقاله
حمزه ئی ج., بابایی م., & خرم دل س. (2015). اثر رژیم های مختلف آبیاری بر تولید میوه، کیفیت روغن، کارایی مصرف آب و کارایی زراعی نیتروژن در کدوی تخمه کاغذی. بوم شناسی کشاورزی, 7(1), 99-108. https://doi.org/10.22067/jag.v7i1.37260
نوع مقاله
علمی - پژوهشی

مقالات بیشتر خوانده شده از همین نویسنده

1 2 3 4 > >>