TY - JOUR ID - 36558 TI - بررسی خصوصیات علوفه‌ای کشت مخلوط جو (Hordeum vulgare L.) با خلر (Lathyrus sativus L. )، نخود علوفه‌ای (Pisum avestum L.)، ماشک گل خوشه‌ای (Vicia villosa L.) و ماشک مجاری (Vicia paninica L.) تحت تأثیر تراکم کاشت در شرایط دیم JO - بوم شناسی کشاورزی JA - AGRY LA - fa SN - 2008-7713 AU - بهرامی, سرحد AU - ویسانی, وریا AD - مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی AD - دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 10 IS - 3 SP - 665 EP - 678 KW - گیاهان علوفه ای یکساله KW - کشت مخلوط علوفه و غلات KW - تراکم کشت DO - 10.22067/jag.v10i3.37021 N2 - کشت مخلوط با استفاده از عوامل زمان و مکان علاوه بر بهبود روش‌های تولید از جنبه زیست‌محیطی و سلامت انسان توان افزایش تولید محصولات کشاورزی را دارا می‌باشد. به‌منظور بررسی اثر تراکم بوته و نسبت‌های کشت مخلوط گیاهان علوفه‌ای یک ساله شامل: خلر، (Lathyrus sativus L.)، نخود علوفه‌ای (Pisum avestum L.)، ماشک گل خوشه‌ای (Vicia villosa L.) و ماشک مجاری (Vicia paninica L.)  بر عملکرد کمی و کیفی جو (Hordeum vulgare L.)، در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی دیم کردستان در سال زراعی 93-1392 انجام گرفت. تیمارهای مورد بررسی ترکیبی از پنج سطح تراکم 100، 150، 200، 250، 300 بوته در مترمربع گیاهان علوفه‌ای و چهار نسبت بذور این گیاهان (0: 100، 25: 75، 50: 50 و 100: 0) در کشت مخلوط با جو بودند. نتایج نشان داد که بیشترین و کمترین مقادیر عملکرد علوفه تر و خشک به ترتیب از تیمارهای کشت خالص جو و کشت خالص گیاه علوفه‌ای با تراکم 100 بوته در مترمربع به دست آمد. نسبت‌های 75 درصد نخود علوفه‌ای+25 درصد جو در تراکم 250 بوته در مترمربع و 50 درصد ماشک گل خوشه‌ای+50 درصد جو در تراکم 300 بوته در مترمربع به ترتیب با 94/0 و 86/0 تن در هکتار بیشترین مقادیر پروتئین خام را دارا بودند. نسبت‌های کشت 75 درصد خلر+25 درصد جو در تراکم، 75 درصد نخود علوفه‌ای+25 درصد جو در تراکم، 50 درصد ماشک گل خوشه‌ای+50 درصد جو در تراکم و 50 درصد ماشک مجاری+50 درصد جو در تراکم به ترتیب با 19/1، 26/1، 16/1 و 13/1 نسبت برابری زمین نسبت به سایر نسبت‌های کشت برتری داشتند. UR - https://agry.um.ac.ir/article_36558.html L1 - https://agry.um.ac.ir/article_36558_c0cb35bfc881abf0e49d39eb5c662932.pdf ER -