TY - JOUR ID - 31428 TI - بررسی جریان نیتروژن و کارایی مصرف آن در چرخه تولید و مصرف گندم (Triticum aestivum L.) و ذرت (Zea mays L.) در ایران JO - بوم شناسی کشاورزی JA - AGRY LA - fa SN - 2008-7713 AU - کوچکی, علیرضا AU - نصیری محلاتی, مهدی AU - منصوری, حامد AU - مرادی, روح اله AD - گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران Y1 - 2012 PY - 2012 VL - 4 IS - 3 SP - 192 EP - 200 KW - تلفات نیتروژن KW - غذای‏ دامی KW - غذای گیاهی KW - کارایی مصرف نیتروژن DO - 10.22067/jag.v4i3.15307 N2 - افزایش کارایی استفاده از منابع یکی از راهکارهای مهم در افزایش تولیدات کشاورزی و کاهش آلودگی‏های زیست محیطی می‏باشد. تلفات نیتروژن محدود به مزرعه نبوده و پس از برداشت محصول نیز تلفات چشمگیری‏در مسیرهای مختلف چرخه تولید و مصرف آن وجود دارد. بنابراین، هدف از این تحقیق تعیین میزان تلفات و کارایی نیتروژن در چرخه تولید تا مصرف غذای تولیدی از گندم (Triticum aestivum L.) و ذرت (Zea mays L.) ‏بود. بدین منظور، اطلاعات لازم از قبیل میزان کود مصرفی، تولید و سطح زیر کشت گندم و ذرت، بقایای برگشتی و همچنین سهم و توزیع مسیرهای مختلف تولید غذا از طریق پرسشنامه و همچنین منابع مختلف جمع آوری گردید. نتایج نشان داد که کل نیتروژن برداشت شده توسط دو گیاه گندم و ذرت به ترتیب 387 و 7/81 هزار تن، با کارایی 25 و 60 درصد بود. بیشترین تلفات نیتروژن در گیاه گندم در سطح مزرعه مشاهده گردید، درحالیکه در ذرت به دلیل کارایی بالاتر در جذب نیتروژن، تلفات در سطح مزرعه کمتر از گندم بود. بعد از برداشت محصول از مزرعه، کارایی نیتروژن، بسته به اینکه در کدامیک از مسیرهای تولید غذای گیاهی‏یا دامی وارد می‏شود، متفاوت بود. کارایی مصرف کود نیتروژن در کل چرخه تولید غذا برای گندم و ذرت به ترتیب 2/14 و 6/7 درصد بدست آمد. مصرف نیتروژن در مسیر تولید غذای گیاهی نسبت به مسیر تولید غذای‏دامی کارایی بیشتری‏را نشان داد، بطوریکه کارایی مصرف کود در سیستم تولید غذای گیاهی حدود 13 برابر بیشتر از تولید سیستم غذای‏دامی‏بود. بنابراین، به نظر می‏رسد که برای کاهش تلفات نیتروژن در مسیر چرخه تولید غذا از این دو گیاه، بایستی کارایی‏ها را چه در سطح مزرعه و چه درطی مرحله فرآوری بالا برد. UR - https://agry.um.ac.ir/article_31428.html L1 - https://agry.um.ac.ir/article_31428_da614f3ac116f9f0456990e4654098c2.pdf ER -