%0 Journal Article %T اثر تنظیم‌کننده‌های زیستی بر صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک و ترکیبات اسانس Ammi visnaga (L.) %J بوم شناسی کشاورزی %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2008-7713 %A رسولی, دیاکو %A محمدپور وشوایی, رقیه %A فاخری, براتعلی %D 2019 %\ 03/21/2019 %V 11 %N 1 %P 309-320 %! اثر تنظیم‌کننده‌های زیستی بر صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک و ترکیبات اسانس Ammi visnaga (L.) %K اسانس %K اسید آمینه %K تنظیم کننده های زیستی %K ترکیبات فنلی %R 10.22067/jag.v11i1.61527 %X به­منظور بررسی تأثیر تنظیم­کننده­های زیستی بر صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک و ترکیبات اسانس گیاه داروییAmmi visnaga (L.)  آزمایشی در قالب طرح بلوک­های کامل تصادفی در دانشگاه زابل در سال زراعی 94-1393 انجام گرفت. تیمارهای استفاده شده در این پژوهش شامل اسید سالیسیلیک، اسید سینامیک و اسید بنزوئیک با سه سطح 5، 10 و 20 میلی­گرم بر لیتر و اسید آمینه­های فنیل آلانین و تیروزین با سه سطح 50، 100 و 200 میلی­گرم بر لیتر بودند. نتایج نشان داد که تنظیم­کننده­های زیستی باعث افزایش میزان صفات مورد بررسی شدند. همچنین تیمار اسید بنزوئیک 20 میلی­گرم بر لیتر بیشترین تأثیر را به نسبت سایر تیمارها داشت؛ به طوری­که باعث افزایش معنی­داری در رشد رویشی (16/46 درصد)، محتوای آب نسبی (17/60 درصد)، رنگیزه­های فتوسنتزی (کلروفیل a، کلروفیل b، کارتنوئید، کلروفیل  a+ کلروفیل b و (کلروفیل  a+ کلروفیل b)/ کارتنوئید به­ترتیب 63/77، 6/60، 67/66، 32/73 و 12/19 درصد)، هیدرات­های کربن (43/53 درصد)، عملکرد میوه (1/60 درصد) و درصد و عملکرد اسانس (78/72 و 28/32 درصد) به نسبت شاهد شد. نتــایج حاصل از ایــن تحقیــق بیان داشت کــه کاربرد تنظیم­کننده­های زیستی بـا هـدف کـاهش مصرف کودهای شـیمیایی، در افزایش عملکرد کمـی و کیفـی گیـاه دارویـی Ammi visnaga و همچنـین پایداری تولیــد و حفــظ محـیط­زیـست تــأثیر مثبتــی داشته است. %U https://agry.um.ac.ir/article_36935_24f59e7c159d52642080e4f925f77f0b.pdf