%0 Journal Article %T بررسی عملکرد دانه و شاخص های رقابتی در کشت مخلوط ذرت دانه ای (Zea mays L.) %J بوم شناسی کشاورزی %I دانشگاه فردوسی مشهد %Z 2008-7713 %A ضیایی, حکیمه %A پیردشتی, همت اله %A زارع, سودابه %A متقیان, آلاله %D 2015 %\ 03/21/2015 %V 7 %N 1 %P 52-61 %! بررسی عملکرد دانه و شاخص های رقابتی در کشت مخلوط ذرت دانه ای (Zea mays L.) %K ضریب ازدحام %K غالبیت %K نسبت برابری زمین %K وزن بلال %K تعداد غلاف %R 10.22067/jag.v7i1.21888 %X به منظور ارزیابی کشت مخلوط ذرت (Zea mays L.) و انواع لوبیا (Phaseolus spp.) آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال زراعی 1389 اجرا شد. تیمار ها شامل کشت خالص ذرت سینگل کراس ٧٠٤، لوبیا سبز، لوبیا سفید، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، لوبیا خنجری و کشت مخلوط ذرت با انواع لوبیا به نسبت 50:50 در نظر گرفته شد. در این آزمایش لوبیا سبز و لوبیا چیتی درکشت مخلوط با ذرت از حداکثر عملکرد (به ترتیب 4/5734 و 3/5674 کیلوگرم در هکتار) و کارایی استفاده از زمین (به ترتیب 13/1LER= و 21/1LER=) برخوردار بودند. با بررسی شاخص های رقابتی مشخص گردید که لوبیا قرمز (85/1k=)، لوبیا سفید (41/2k=) و لوبیا خنجری (80/2k=) از حداکثر ضریب ازدحامی برخوردار بودند در حالی که بیشترین ضریب غالبیت به لوبیا چیتی در مخلوط با ذرت (02/0-A=) تعلق داشت. همچنین لوبیا قرمز و لوبیا چیتی از حداکثر نسبت رقابت (به ترتیب 75/0 CR= و 98/0 CR=) برخوردار بودند. به علاوه حداکثر ضریب ازدحامی ذرت (15/1K=) به کشت مخلوط ذرت و لوبیا خنجری تعلق داشت و بیشترین ضریب غالبیت ذرت در کشت مخلوط ذرت با لوبیا سفید (60/0+A=) و لوبیا سبز (69/0+A=) مشاهده شد. در مجموع با توجه شاخص های رقابتی ، کشت مخلوط لوبیا قرمز و لوبیا چیتی با ذرت به نسبت 50:50 از بهترین عملکرد برخوردار بودند.به علاوه حداکثر ضریب ازدحامی ذرت (15/1K=) به کشت مخلوط ذرت و لوبیا خنجری تعلق داشت و بیشترین ضریب غالبیت ذرت در کشت مخلوط ذرت با لوبیا سفید (60/0+A=) و لوبیا سبز (69/0+A=) مشاهده شد. در مجموع با توجه شاخص های رقابتی ، کشت مخلوط لوبیا قرمز و لوبیا چیتی با ذرت به نسبت 50:50 از بهترین عملکرد برخوردار بودند. %U https://agry.um.ac.ir/article_34567_f90be917b6057f47085d535f43d39b7d.pdf