@article { author = {Moayedi Shahraki, Ebadollah and Jami Al-Ahmadi, Majid and Behdani, Mohammad Ali}, title = {Study of energy efficiency of saffron (Crocus sativus L.) in Southern Khorasan}, journal = {Journal Of Agroecology}, volume = {2}, number = {1}, pages = {55-62}, year = {2010}, publisher = {Ferdowsi University of Mashhad}, issn = {2008-7713}, eissn = {2423-4281}, doi = {10.22067/jag.v2i1.7602}, abstract = {In order to perform each component of agricultural practices, its plan should be rationalized economically and technically. In a study for recognition patterns of energy inputs and outputs in saffron fields of Southern Khorasan, Iran, during a five years exploitation period, two questionnaires were prepared, one for the first cultivation year, and another for crop management and harvest during four subsequent years. In each questionnaire some questions were included to obtain direct and indirect inputs and outputs of energy flows in saffron fields. About seventy questionnaires were filled by direct interview with farmers. Results showed the highest energy input in the first year is supplied by farm manure which approach to 91.16% of total used energy. During four next years, however, nitrogen fertilizer (mainly as urea form) was the main energy input with 37.67% of total used energy. The daughter corms and crop shoots consist the main sources of energy outputs, as energy efficiency was 41% for a five exploitation period, which is similar to some annual crops such as tomato and lettuce in USA. Although energy efficiency of saffron production is very low in Southern Khorasan, but most of saffron fields is cultivated ecologically, with low external inputs, and this crop play an important role in rural livelihood, because of its high economic efficiency and employment than other local cultivated crops.}, keywords = {Agricultural inputs,Corm,Medicinal plants}, title_fa = {بررسی کارآیی انرژی زراعت زعفران (Crocus sativus L.)در خراسان جنوبی}, abstract_fa = {به منظور اجرای هر جزء از طرح های کشاورزی ابتدا باید توجیه پذیری فنی و اقتصادی آن طرح نشان داده شود. در این مطالعه جهت آشنایی با روند مصرف انرژی در مزارع و مقدار انرژی به دست آمده از زراعت زعفران (L. Crocus sativus) در طی یک دوره پنج ساله عمر زعفران، دو پرسشنامه یکی مربوط به سال اول کاشت زعفران و دیگری مربوط به عملیات داشت و برداشت زعفران در سال دوم تا پنجم تهیه و در هر فرم سوالاتی در مورد انرژی های ورودی مستقیم و غیر مستقیم در زراعت زعفران گنجانده شد. در طی دیدار حضوری با کشاورزان، تعداد 70 نسخه پرسشنامه تکمیل گردید. نتایج به دست آمده حاکی از این امر است که بیشترین میزان انرژی مصرفی در سال اول مربوط به کود دامی با مقدار 16/91 درصد از کل انرژی مصرفی می باشد و در سال دوم تا سال پنجم، کود اوره با مقدار 67/37 درصد از کل انرژی مصرفی بیشترین مقدار را به خود اختصاص داده است. همچنین نسبت انرژی تولیدی به انرژی مصرفی در طی یک دوره پنج ساله بهره برداری زعفران برابر با 41/0 می باشد که با کشت یک ساله گیاهانی مثل گوجه فرنگی و کاهو در کشور آمریکا برابری می کند. اگرچه نسبت انرژی تولیدی به مصرفی در زراعت زعفران پایین است ولی این تحقیق نشان داد که زعفران گیاهی است که تقریباً به صورت اکولوژیک کشت می شود و به دلیل کارایی اقتصادی بالاتر نسبت به دیگر گیاهان در الگوی کشت منطقه دارد و همچنین اشتغال بسیار بالای روستاییان منطقه، می تواند نقش بسیار مهمی در اقتصاد و معیشت روستاییان داشته باشد.}, keywords_fa = {کورم,گیاهان دارویی,نهاده های کشاورزی}, url = {https://agry.um.ac.ir/article_26824.html}, eprint = {https://agry.um.ac.ir/article_26824_92152f7aa1a4dc973aee58e90faa2691.pdf} }